Novemberkåsan

Novemberkåsan är det största motorsportsloppet i Sverige. Loppet har körts sedan 1915 och körs på olika orter varje år. Novemberkåsan är ett endurolopp som körs över 30 mil. Novemberkåsan består av en bana på ca 10 mil. Loppet körs över 3 varv, varav 2 går på natten. Kännetecknet för novemberkåsan är det svåra underlaget. Loppet körs på leriga skogsvägar och med tanke på att när loppet körs, så är det alltid väldigt luriga förutsättningar i loppet.

Förutsättningarna beskrevs väldigt bra av Nilecity-gänget i ett av deras avsnitt. Titta här för att se när Sudden kör novemberkåsan.

Varje år så startar ca 120 åkare Novemberkåsan. I snitt sedan 2000 så går ungefär en tredjedel i mål. Det här vittnar om hur tufft loppet är. Loppet har dominerats av Joakim Ljunggren och Mats Nilsson.  Ljunggren har 5 segrar sedan 2000 och Mats Nilsson vann tre raka i mitten av förra decenniet. Tittar vi på statistiken så verkar det onekligen som att 2006 års upplaga var den tuffaste. Loppet kördes i Uppsala och av 174 startande lyckades bara 16 ta sig i mål.

Det har hänt att man har behövt köra loppet i December. Då kallas loppet, av förklarliga skäl, decemberkåsan. Anledningarna har varierat, men bland annat så har loppet krockat med six days.

Six days är Lag-Vm för enduro. Det här är en tävling som rankas högre än Novemberkåsan och om de loppen skulle överlappa varandra så skulle de bästa förarna missa Novemberkåsan. Man har också behövt flytta loppet på grund av väderförhållande. Den beryktade novemberstormen 1995 gjorde så att man inte kunde köra loppet som planerat.

Som ni kanske har listat ut vid det här laget så kommer namnet enduro från engelskans ord för uthållighet. Endurance. Namnet kommer från sportens krävande natur och Novemberkåsan är inte det enda tuffa enduroloppet.